Go to Top

Transplant Medular

Transplantul medular și imunoterapia în tratamentul cancerului

Director:
Prof. Polina Stepensky
Locaţie:
Hadassah Ein Karem-, Institutul Oncologic Sharett parter

Bine ați venit în cadrul Departamentului de transplant medular, imunoterapia cancerului, terapie celulară și cercetare științifică!

Departamentul de transplant medular (BMT) și imunobiologie oncologică Sidney Weisner are ca obiectiv furnizarea de îngrijiri medicale optime și sprijin pentru persoanele diagnosticate cu un spectru larg de afecțiuni maligne hematologice, boli non-maligne și tumori solide. Echipa noastră de medici specialiști, asistente medicale și tehnicieni lucrează împreună în planificarea și implementarea de tratamente care sunt concepute pentru a satisface nevoile fiecarui pacient în parte. Furnizarea unor tratamente de înaltă calitate, accesul la cele mai recente tehnologii și la rezultatele cercetarilor medicale, precum și o filosofie care pune pacientul pe primul plan, fac ca departamentul de transplant medular, imunoterapie, terapie celulara și cercetare să fie unul dintre cele mai bune astfel de unități din lume.

Departamentul este destinat atât pacienților adulți, cât și copiilor și include o gamă largă de tratamente, inclusiv o clinică ambulatorie. Laboratoarele de cercetare Danny Cunnif sunt angajate în numeroase studii clinice anuale care sunt recunoscute pe plan internațional pentru obținerea unor rezultate inovatoare de cercetare translațională. Suntem mereu angajați în explorarea de noi metode de tratament și lideri în studiile clinice de cercetare.

♦ Misiunea noastră

Misiunea noastra în departamentul de transplant medular este de a oferi cea mai bună îngrijire medicală pentru pacienți adulți și copii, precum și dezvoltarea continuă într-un cadru de învățământ universitar și de cercetare. Întregul personal este dedicat valorilor de inovație, colaborare, empatie și integritate. Pacienții noștri sunt pe primul loc. Scopul nostru este ca pacienții noștri să beneficieze de noile tehnologii sigure și eficiente; să monitorizam în permanență metodele noastre terapeutice în asigurarea celei mai bune îngrijiri clinice în orice moment. Departamentul nostru tratează pacienții utilizând o abordare holistică, care evaluează toate preocupările și nevoile pacientului, inclusiv cele clinice, psihologice și financiare. Evaluăm în mod constant toate aspectele legate de îngrijire, care influențează direct și indirect rezultatele terapeutice, precum și gradul de satisfacție al pacientului. Utilizând metode de diagnostic și tratament bazate pe tehnologia de ultimă oră sperăm să oferim pacienților un mediu optim pentru tratarea și recuperarea lor completă.

Statistici ale programului de transplant medular

Alegerea unui centru de tratament cu experiență, cum este departamentul nostru din cadrul Spitalului Hadassah, este extrem de importantă atunci când este indicat un transplant de măduvă osoasă. Evaluarea cu atenție a bolii, a pacientului și a beneficiilor versus riscurilor procedurii permit echipei noastre de experți și medici de specialitate să facă cea mai buna alegere de tratament. Programul de transplant medular din Clinica Hadassah inițiat în 1980 a câștigat reputația de a fi printre cele mai importante programe de transplant din țară, cât și la nivel internațional.

Personalul nostru medical specializat și asistența personalului auxiliar dezvoltă planuri de tratament complete și individualizate pentru a satisface nevoile unice ale fiecărui pacient. O echipă formata din medici, asistente medicale, coordonator al programului de transplant, psiholog, asistent social, informatician pentru gestionarea datelor etc., este disponibilă pentru a oferi sprijin înainte, în timpul și după transplant. Adoptăm o abordare holistică pentru îngrijirea pacienților, oferind totodată sprijin și famillilor pacienților, lucru care duce la o rată mare de succes a tratamentelor.

Aproximativ 130 de proceduri de transplant sunt efectuate anual pentru pacienții cu afecțiuni maligne hematologice, tumori solide și cu un spectru larg de boli hematologice non-maligne, inclusiv tulburări genetice și metabolice ce pot pune viața in pericol.

♦ Cercetare

Laboratoarele de cercetare clinică includ Centrul de Cercetare Baxter-Hadassah și unitatea GMP, un centru de prelucrare de celule, Danny Cunniff , Laboratorul de cercetare pentru leucemie și o unitate de producție pentru sinteza de molecule mici pentru reglare imunitară și tratamentul cancerului.

Centrul se concentrează pe dezvoltarea de noi modalități de tratament bazate pe biotehnologii inovative pentru o serie de boli care pot fi curabile prin terapie celulară și/sau terapii imunologice. Noi regimuri terapeutice, care constau in chimioterapie intensiva mai puțin agresiva și imunoterapie mai eficientă, sunt deja aplicate clinic. Ele și-au dovedit capacitatea de a reduce mortalitatea și toxicitatea pe termen scurt și lung și sunt bine tolerate și relativ sigure pentru pacienții de toate vârstele.

Tipuri de transplant medular și imunoterapia cancerului

Deși transplantul medular s-a dovedit a fi o opțiune de tratament curativ, aceasta nu este o procedură care sa fie considerată lipsită de riscuri. Departamentul nostru înțelege gravitatea unei astfel de decizii și este echipat pentru a oferi asistență și îngrijire. Cei mai mulți oameni care au nevoie să fie supuși unui transplant de măduvă osoasă suferă de cancer, cum ar fi leucemie sau limfom, precum și boli hematologice metabolice și non-maligne, cum ar fi talasemia majoră și imunodeficiența congenitală. Există diferite tipuri de transplanturi de maduvă osoasă. Tipul și severitatea bolii determină ce tip de transplant de măduvă osoasă este indicat.

♦ Transplant alogen de maduva osoasă

Un transplant alogen de măduvă osoasă implică primirea de celule medulare sau stem periferice de la un donator. Transplantul de a un donator este bazat pe potrivirea genetică HLA de la un donator înrudit sau neînrudit. Tratamentul este determinat pe o bază individuală, dar poate include chimioterapie în doze mari și/sau radioterapie, precum și noi protocoale inovatoare care implică imunoterapie. Acestea sunt urmate de perfuzie de celule medulare sau stem din sângele periferic de la donator. Infuzia de noi celule în timpul transplantului de măduvă osoasă alogenic înlocuiește măduva osoasă a pacientului, care este distrusă de chimioterapie pre-transplant și/sau de radiații. Speranța este ca celulele donatorului, în cazul unor boli hematologice metabolice și non-maligne, să înceapă producerea de celule sangvine sănătoase. În cazul bolilor maligne, celulele sănătoase vor ataca celulele canceroase care au supraviețuit chimio/radioterapiei initiale, generând un răspuns numit “grefă contra leucemie” (GVL).

♦ Transplant autolog de măduvă osoasă

Pentru pacienții care suferă de anumite tipuri de boli maligne și autoimune, există o opțiune de a efectua un transplant autolog de măduvă osoasă. Acest lucru implică colectarea de celule stem periferice proprii, urmată de doze mari de chimioterapie și/sau radioterapie. Tratamentul este completat de infuzia celulelor stem din sangele periferic și/sau maduvă osoasă colectate anterior și crioconservate cu speranța că celulele infuzate vor recrea celule medulare și sangvine sanatoase.

♦ Imunoterapia cancerului

Imunoterapia este un tip de tratament oncologic care utilizează propriul sistem imunitar al organismului în lupta împotriva cancerului. Terapia constă în principal în stimularea sistemului imunitar cu scopul de a-l ajuta să funcționeze mai eficient. Acest tip de tratament utilizează: diferite tipuri de anticorpi specifici împotriva celulelor canceroase; citokine responsabile pentru imunomodulare; perfuzii cu celule imune activate proprii sau celule provenind de la donatori sănătoși.

În fiecare an, echipa noastră participă la protocoale recente de cercetare sponsorizate și studii clinice internaționale, utilizând totodată și propriile protocoale. Reputația noastră pentru dezvoltarea de noi protocoale terapeutice și capacitatea de a le implementa rapid, ne permit să oferim tratamente inovatoare și experimentale pentru tumori maligne metastatice refractare.

Afecțiuni tratate în mod curent

Afecțiunile tratate în Departamentul de transplant medular, imunoterapie, terapie celulară și cercetare includ:

  • Anemie aplastică
  • Limfom Hodgkin
  • Leucemia acuta și cronică
  • Mielom multiplu
  • Sindroame mielodisplazice (SMD)
  • Limfom non-Hodgkin
  • Tumori solide
  • Boli metabolice
  • Boli imunologice și autoimune
  • Boli hematologice non-maligne hematologice și genetice

ECHIPA NOASTRĂ

♦ Medicii noștri:

Dr. Stepensky Polina – Director al Departamentului de transplant medular și imunoterapie pentru copii si adulti
Pr. Dr. Reuven Or, MD – medic specialist, fost director al Departamentului de transplant medular și imunoterapie, terapie celulară și cercetare
Dr. Avni Batia, M. D.
Dr. Asherie Natalie
Dr. Carame Akram
Dr. Erenfeld Shlomit
Dr. Grisaru Sigal, M.D. 
Dr. Husein Elyan, M.D.
Dr. Hazan Osnat, M.D. 
Dr.  Lebovich Alex, M.D. 
Prof. Resnick Igor, M.D, PhD, DSc. 
Dr. Shadur Bella

♦ Echipa noastră de afereză:

Samuel Simcha, MA -PBSC – Director Departament de laborator în procesarea celulelor
Avigail Avraham
Aisha Othman

♦ Personalul medical auxiliar:

Lilian Dray, BA – asistent șef Departament imunoterapie/Coordonator Centrul clinic de cercetare în imunoterapie și Centrul ambulator pentru pacienți transplantați
Ruti Radiano, RN – asistent șef Departament de transplant medular
Bella Bogorochin, RN – asistent medical principal/supervizor Centru ambulatoriu pentru pacienți transplantați

♦ Alți membri ai echipei:

Ana Kuchin, LCSW – asistent social
Aliza Sweed Nagler, MBA – coordonator transplant medular
Ruth Avivi

Turul departamentului

♦ Facilități ale departamentului de transplant medular 

Acest tipuri de departamente au unități care sunt proiectate pentru pacienții cu durată lungă de spitalizare și sistem imunitar slăbit. Exista 20 paturi per departament și mai multe elemente specifice pentru pacienți imunodeprimați, inclusiv un sistem centralizat de tratare a aerului, care filtrează tot aerul pe etaj în fiecare minut, eliminând 99,98 % din potențialii poluanți. Există toalete și dușuri pentru membrii familiilor, care ajută la protejarea sănătății pacienților, în timp ce alte facilități, cum ar fi internet wireless, televizoare și ferestre mari în fiecare cameră, ajută la suportarea mai ușoară a duratei de spitalizare, ce este cuprinsă între 3 și 6 săptămâni pentru pacienți și familiile lor.

Alte facilități:
• Toate camerele sunt private.
• Canapele sau scaune rabatabile mici pentru familie/ vizitatori.
• Sistem complet de telemetrie pentru a monitoriza pacienții.

Odată cu unele dintre cele mai mari rate de supraviețuire post transplant, vedem creșterea numărului de pacienti care vin la Hadassah, cu leucemie și alte boli maligne hematologice care necesită transplant de măduvă osoasă și îngrijire medicală specializată. Încercăm în mod constant să asigurăm pacienților și familiilor, facilități care ajută la tratament și recuperare cât mai rapidă și completă.

Dacă sunteți din afara orașului/țării:
Puteți avea nevoie de locuințe temporare în timp ce pacientul se recuperează după transplantul medular.

Pacienții care au nevoie de transplanturi de maduvă osoasă alogenice:
Veți avea nevoie să rămâneți într-o unitate ambulatorie aflată la o oră distanță de spital pentru un minim de 100 de zile după transplant.

Pacienții care au nevoie de transplanturi de maduvă osoasă minialogenice:
Aveți nevoie să ramaneți într-o unitate ambulatorie aflată la o oră distanță de spital pentru un minim de 30 de zile după transplant. Starea clinică va determina perioada de ședere în Cleveland Clinic.

Pacienții care au nevoie de transplant autolog de maduvă osoasă:
Aveți nevoie sa ramîneti într-o unitate ambulatorie aflată la o oră distanță de Cleveland Clinic în timpul fazei de pretransplant. Este posibil să aveți nevoie să rămâneți aici și după externarea din unitatea de spitalizare după transplant.

Centrul pentru boli hematologice și imunoterapia cancerului

Clinica noastră acceptă pacienții cu tulburări maligne sangvine, boli genetice tratabile prin transplant de măduva osoasă și pacienții cu imunodeficiență și deficit în producerea de măduvă osoasă.

Pacienții sunt consiliați cu privire la tratamentele pentru diferite afecțiuni:
1. Tipuri de cancer metastatic, care pot fi tratate cu medicamente în doze crescute în combinație cu transplantul de maduvă osoasă la adulți (cancer mamar sau ovarian etc.), precum și la copii (cum ar fi neuroblastom).
2. Pacienți cu boli maligne care au indicație pentru un tratament ce stimulează sistemul imunitar, folosind compuși biologici (interferon și interleukina-2).
3. Pacienți cu cancer metastatic, care au indicație pentru tratamente experimentale bazate pe sistemul imunitar, folosind celule sangvine de la un donator cu potrivire HLA sau vaccinuri anti-cancer (imunoterapie).
4. Pacienți cu boli autoimune interesați de tratamente experimentale care vizează corectarea funcționării sistemului imunitar.

♦ Serviciu medical privat (SHARAP):

Profesorul Reuven Or – Șef departament boli hematologice: afecțiuni hematologice maligne, boli autoimune, boli datorate lipsei componentelor sangvine sau deficitului imunitar; boli ereditare curabile prin transplant de măduvă osoasă
Dr. Michael Shapira – medic primar, internist și hematolog
Profesorul Igor Reznik – medic primar, imunolog și hematolog

♦ Personal medical (TR”A):

Dr. Sigal Grissaru – medic primar hematolog

♦ Departamentul de hematologie:

Profesorul Reuven Or
Dr. Michael Shapira
Prof. Igor Reznik
Dr. Sigal Grissaru
Dr. Irena Zilberman
Dr. Svetlana Miron
Dr. Alexander Lebovich

♦ Departamentul de cercetare și tratamente experimentale:

Dr. Osnat Hazan

Laboratoare de cercetare

Activitatea de cercetare clinică se concentrează pe dezvoltarea de noi modalități de tratament bazate pe biotehnologii inovative pentru o serie de boli care pot fi curabile prin terapie celulară și/sau tehnici imunologice. Noi metode terapeutice care constau în chimioterapie mai puțin agresivă și imunoterapie mai eficientă sunt deja aplicate clinic. Ele și-au dovedit eficacitatea prin reducerea gradului de toxicitate pe termen scurt și lung și a mortalității și sunt bine tolerate și relativ sigure pentru pacienți de toate vârstele.

♦ Activitățile de cercetare sunt concentrate pe următoarele domenii:

• Crearea unor metode mai sigure și mai eficiente pentru transplantul de celule stem pentru tratamentul tulburărilor maligne și non-maligne
• Noi abordări în imunoterapia cancerului
• Dezvoltarea și aplicarea clinică a vaccinurilor cu celule tumorale
• Terapia genica pentru cancer și tulburări genetice
• Noi abordări pentru tratamentul bolilor autoimune bazate pe transplantul de celule stem și de reglare imunitară
• Noi abordări pentru inducerea toleranței imunitare la transplantul alogrefelor celulare și de organe și xenogrefe
• Studiul biologiei și a plasticității celulelor stem hematopoietice derivate din cordonul ombilical și aplicațiile lor clinice
• Noi abordări pentru tratamentul SIDA și al infecțiilor virale rezistente
• Noi abordari pentru consolidarea reconstituirii imunologice
• Dezvoltarea de noi medicamente, cu accent pe molecule mici pentru reglarea sistemului imunitar și a autoimunității
• Noi protocoale de imunoterapie și proceduri care se concentrează pe terapia cu celule alogenice, citokine, chimioterapie țintită și vaccinuri utilizând celule tumorale sunt deja aplicate clinic pentru leucemii rezistente acute și cronice, limfom Hodgkin și non-Hodgkin, mielom multiplu, sindroame mielodisplazice și tumori solide metastatice. Imunoterapia mediată cu celule alogenice este utilizată pentru tratamentul unor boli maligne hematologice, folosind citokine, celule specifice tumorale sau non-specifice, limfocite tumoral reactive și cytokine.

De ce să alegeți Hadassah?

Asistența continuă înainte, în timpul și după procedura de transplant medular.

Asistența medicala și serviciile psiho-sociale sunt furnizate tuturor pacienților cu transplant medular, familiilor și partenerilor acestor persoane care se confruntă cu impactul diagnosticului de cancer și tratamentului reprezentat de procedura de transplant medular. Suportul psihosocial este oferit de un asistent social clinic specializat care va însoți pacientul pe tot parcursul procesului de transplant. Asistenții sociali sunt o parte integrantă a echipei de îngrijire a acestor pacienți și colaborează cu alți specialiști din cadrul Centrului Universitar Medical Hadassah pentru a contribui la reusita planul de tratament. Consiliere pentru a ușura adaptarea la modificările stilului de viață necesar după transplantul de maduvă osoasă, precum și informații suplimentare în ceea ce privește această procedură pot fi puse la dispoziția pacienților pentru un rezultat terapeutic cât mai bun.

⇑Sus

Departamentul de transplant medular și imunoterapie din cadrul Spitalului Hadassah oferă îngrijire medicală optimă înainte, în timpul, și după procedura de transplant medular.

• Suntem pregătiți în satisfacerea nevoilor pacienților, asigurându-ne că tratamentul lor decurge în cel mai bun mod posibil într-un cadru plin de compasiune.

Aproximativ 130 de proceduri de transplant sunt efectuate anual pentru pacienții cu afecțiuni maligne hematologice, tumori solide și cu un spectru larg de boli hematologice non-maligne, inclusiv tulburări genetice și metabolice ce pot pune viața in pericol.

Întrebări frecvente

Ce este măduva osoasă?

Măduva osoasă este țesutul spongios din interiorul oaselor. Măduva osoasă produce noi celule sangvine – celule rosii, trombocite, și celule albe. În timp ce probele de sânge pot arăta multe informații despre corp, bolile de sânge sunt deseori diagnosticate prin studierea unui eșantion de măduvă osoasă. În stroma măduvei osoase sunt celulele stem care au capacitatea de a se diferenția în diferite tipuri de celule sangvine.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule nedezvoltate din organism. Ele sunt remarcabile pentru ca au capacitatea de a se dezvolta în oricare din cele peste 200 de tipuri de celule din corpul uman, și, odată stabilită direcția de dezvoltare, se pot multiplica în această linie. Celulele stem sunt vitale pentru capacitatea organismului de a se vindeca și de a se reînnoi pe măsura ce celulele vechi mor (cum ar fi pielea la care în mod constant există procesul de desprindere a celulelor moarte și crearea altora noi sub stratul superficial).

Cum funcționează transplantul medular?

Pur și simplu celulele stem sunt luate din măduva osoasă, fie de la pacient sau de la un donator; ulterior maduva osoasă a pacientului este distrusă prin radioterapie. Celulele stem sănătoase sunt apoi reintroduse la nivelul osului și se vor dezvolta în celule ale maduvei osoase. Când transplantul medular reușește, noua maduvă osoasă construiește un sistem sangvin sănătos.