Go to Top

Ortodonție

Malocluziile dentare afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. „Malocluzie” este un termen tehnic pentru dinții strâmbi, înghesuiți, îndepărtăți sau aliniați greșit, dinți care nu sunt bine potriviți între ei. Cuvântul se traduce la propriu „mușcătură rea”.

Malocluziile pot fi moștenite și se pot manifesta prin:

 • Dinți înghesuiți sau cu spații între ei
 • Poziții neregulate sau dinți ectopici
 • Dinți în plus sau dinți lipsă
 • Buză despicată sau cerul gurii despicat
 • Numeroase anomalii ale maxilarului sau ale feței

Malocluziile pot fi de asemenea dobândite sau cauzate de anumiți factori precum:

 • Suptul degetului
 • Împingere cu limba
 • Boli dentare
 • Pierderea prematură a dentiției primare
 • Accidente si leziuni
 • Anumite probleme medicale

Progresul tehnicii în stomatologie (specializarea ortodontie) permite astazi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele dentare (ortodontice) cele mai noi sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dinților. Materialele rafinate din care sunt fabricate aceste aparate, precum si structura, vor permite oricarei persoane, indiferent de vârsta sa beneficieze de avantajele acestei inventii dentare.

În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat pozitia dinților în aceasta etapă.

În cazul adulților, aplicarea tratamentului presupus de ortodonție poate să dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.

Scopul tratamentului este în primul rând unul funcțional, dinții aliniați care „mușca” bine au șanse mari să reziste la îmbolnăvirea gingiilor sau osului în care sunt implantați. Riscurile neefectuarii tratamentului sunt: inflamatii gingivale, carii interdentare, parodontoza.

Nefuncționarea corectă a complexului dentar are efecte și la distanță: îmbolnavirea articulației temporo-mandibulare, oboseala musculară cronică, dureri de cap persistente, afectarea digestiei prin mestecarea insuficientă și pregatirea precară a alimentelor pentru digestie.

Tipuri de aparate ortodontice:

 • 1

  Acestea sunt alcatuite din brackeți metalici sudați de sârma din oțel. La început este posibil ca metalul să irite mucoasa bucala, însă după câteva saptamâni apare obisnuința și nu mai este nici o problemă.

 • 2

  Bracketii din ceramică sunt constituiți din materiale compozite, foarte puternice si în general rezistente la pătare. Ceramica este adesea preferată, deoarece nu iese atât de mult în evidența, sau aproape nu se vede. 

 • 3

  Brackeții din safir sunt considerați varianta cea mai estetică de aparat ortodontic convențional. Ei au o rezistența similară celor din metal și transluciditatea și transparenta le conferă proprietăți cameleonice, aparatul fiind invizibil indiferent de culoarea naturală a dinților.

Alina Niculescu

american-medical-center-pacient-ortodontie

Am ajuns din întâmplare la clinica medicală AMC unde am cunoscut-o pe dna dr. Sara Vahdani, un medic ortodont foarte bun și pasionat de ceea ce face. A avut grijă și mi-a urmărit tratamentul ortodontic cu aparat dentar ceramic timp de un an, cu controale la aproximativ 3 săptâmani și și-a dat foarte mult interesul în ceea ce mă privește.

După un an cu aparatul dentar, dinții mei sunt foarte frumoși, chiar primesc foarte multe complimente.


Întrebări frecvente

De ce aş avea nevoie de un aparat ortodontic?

– Tratamentul ortodontic oferă în primul rând un zâmbet mai frumos şi mai estetic, lucru necesar în lumea mondenă.

– Tratamentul ortodontic rezolvă probleme dentare şi malocluzii care produc disconfort pacientului şi o creştere a probabilităţii de afecţiuni parodontale şi afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare.În plus, prin alinierea dentară şi rezolvarea malocluziilor vi se oferă şansa la o mai bună igienizare dentară care previne cariile şi mirosurile neplăcute din mâncarea stocată interdentar.

De ce există o creştere a numărului copiilor sub 10 ani care poartă aparate ortodontice în ultima vreme?

– Vârstele de sub 10 ani sunt cele mai bune pentru modificări ortodontice şi ortopedice ale aparatului dento-maxilar, părinţii aduc copiii la tratament la vârstele acelea pentru că problemele se pot rezolva mai bine, mai repede şi se poate dirija creşterea copilului pentru a avea un zâmbet frumos.

Este necesar ca dinţii să fie extraşi pentru un tratament ortodontic?

– Depinde de caz, uneori este necesar să fie şi extracţii făcute din cauza lipsei de spaţiu, dar acel spaţiu care este creat prin extracţie se închide prin aducerea celorlalţi dinţi pe arcadă.

Cât durează un tratament ortodontic?

– Depinde de caz şi de pacient, prin colaborarea corectă a pacientului cu medicul tratamentul se va desfăşura mult mai repede.

Cum mă voi spăla pe dinţi având aparat dentar?

– Veţi primi indicaţii de la medic pentru o spălare corectă a aparatului dentar şi dinţilor, există o varietate de periuţe speciale pentru aşa ceva în comerţ. Puteţi întreba direct medicul dumneavoastră să vă recomande unele.

Ce tipuri de Brackeţi folosiţi şi care sunt diferenţele?

 – Există Brackeţi metalici (clasici), din ceramică (de culoarea dentară) şi safir (transparenţi). Diferenţele între ei sunt în principiu estetice.

Există mare disconfort în purtarea unui aparat dentar?

– Există disconfort la început până când pacientul se obişnuieşte cu el dar există şi multe mijloace de trecere mai uşoară prin disconfortul creat la început, puteţi consulta medicul dumneavoastră pentru detalii asupra disconfortului creat. După 1-2 săptămâni pacientul deja se obişnuieşte cu aparatul şi nu mai simte disconfort.

Cât de des trebuie să vin la programări?

– Programările pentru un aparat ortodontic sunt 1-2 lunar.